вторник, 11 май 2010 г.

Документален филм за Леон Филипов

На 17 март се навършиха 130 години от рождението на Леон Филипов - проектант, археолог, художник и голям дарител на Велико Търново. На годишнината е посветен документалният филм "Човекът, който спира времето" , чиято премиера беше на 17 март 2010 г. в Музей "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново.




„Честта е най-голямото богатство...“ - с тези думи започва една бележка, оставена от Леон Филипов и концентрирала в себе си цялата житейска философия на бележития търновчанин. Достигнал до преклонната възраст от 96 години, той никога не се отклонява от това свое верую и посвещава голяма част от времето си, за да скицира, нарисува или изработи като гипсови макети известни места и сгради от Велико Търново, Арбанаси, Трявна, Асеновград. С рядко упорство и страст той успява да материализира късчета от времето, в което е живял.
Филмът е съвместна продукция на Регионалния музей и великотърновското дигитално студио Sunstorm. Сценарист и режисьор - Румяна Николова.
Филмът е реализиран с неоценимата подкрепа на г-н Пламен Радонов и ТД „Трапезица 1902“.
Регионалният исторически музей във Велико Търново е подготвил изложба с непоказвани досега експонати от дарението на Леон Филипов под надслов: "Леон Филипов - познатият и непознатият". По проект на Леон Филипов са построени казармите - сградите на днешното старо военно училище, Арката на генералите и оградата, първата туристическа хижа на Царевец, Общинската палата на площада пред Царевец, мавзолея-костница на Отец Матей Преображенски, къщи във Велико Търново, Трявна, Арбанаси.
В началото на миналия век той закупува с лични средства Констанцалиевата къща в Арбанаси, реставрира я и я дарява на Велико Търново, заедно с родния си дом и целия си изключително богат архив.


По запазен от него гипсов макет е възстановена скулптурата на лъва до входа на Царевец. По-познати са неговите макети на стари сгради от края на 19 и началото на 20 век, които са част от постоянната експозиция на музей "Възраждане и Учредително събрание".